Καθαρισμός δοντιών

Καθαρισμός δοντιών – οδοντιατρικός έλεγχος

Ο καθαρισμός των δοντιών ή αλλιώς αποτρύγωση είναι μια συνηθέστατη οδοντιατρική πράξη, η οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής οδοντιατρικής. Ο καθαρισμός των δοντιών, εάν δεν συντρέχει κάποιο άλλο πρόβλημα, θα πρέπει να γίνεται περίπου μια φορά το χρόνο.

Ποιά είναι η διαδικασία;

Κατά τον καθαρισμό των δοντιών γίνεται αρχικά, εάν πρόκειται για νέο ασθενή, πλήρη καταγραφή του οδοντιατριακού ιστορικού και συμπληρώνεται το οδοντόγραμμα (γράφημα πάνω στο οποίο συμπληρώνονται τα δόντια τα οποία έχουν εξαχθεί, εμφραχθεί , έχουν τερηδόνα ή έχουν θεραπευθεί ενδοδοντικά ή τους έχει διενεργηθεί οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη). Εάν ο ασθενής δεν επισκέπτεται για πρώτη φορά το οδοντιατρείο απλά επιβεβαιώνεται γρήγορα το οδοντόγραμμα και ελέγχεται η πιθανή ύπαρξη νέων τερηδονών.

Έπειτα, γίνεται έλεγχος των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, παρειά, έδαφος στόματος, υπερώα) και των ούλων (ύπαρξη αιμορραγίας,υφιζήσεις,ύπαρξη θυλάκων). Εάν υπάρξει κάποιο εύρημα, καταγράφεται στο περιοδοντόγραμμα και αξιολογείται.

Αφού τελειώσουμε με την κλινική εξέταση και καταγραφή τυχόν ευρημάτων προχωρούμε στον καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός . Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα.

Στο τέλος αυτής της επίσκεψης δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής (ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος, μεσοδόντιου καθαρισμού) και συζητούνται τα τυχόν ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς που πάσχουν απο ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα ή από έντονη εναπόθεση πλάκας η συχνότητα του καθαρισμού των δοντιών διαφέρει από αυτή που έχει αναφερθεί παραπάνω.

Πόση ώρα θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του καθαρισμού;

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών και της στίλβωσης είναι από 20 μέχρι και 60 λεπτά και εξαρτάται από την εναπόθεση της μικροβιακής πλάκας και των χρωστικών. Επίσης ο χρόνος αυτός αυξάνεται περίπου 10 λεπτά εάν θεωρηθεί απαραίτητη η φθορίωση.

Θα πονέσω; Μπορεί να γίνει χωρίς καθόλου πόνο;

Ο καθαρισμός δοντιών θεωρείται από τους περισσοτέρους ασθενείς μας ανώδυνος. Συνήθως ο ήχος των υπέρηχων είναι ενοχλητικός για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους ασθενείς είναι αδιάφορο. Σε κάθε περίπτωση, εάν η ενόχληση που θα αισθανθεί ο ασθενής είναι μη ανεκτή, μπορούμε να κάνουμε μικρή δόση αναισθησίας για να μην αισθάνεστε τον οποιοδηποτε πόνο. Τέλος θα θέλαμε να πούμε πως καταλαβαίνουμε ότι ο φόβος του οδοντίατρου είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, παρόλα αυτά στο οδοντιατρείο μας ξέρουμε πως να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτό τον φόβο.

Είμαι καπνιστής, πρέπει να σας επισκέπτομαι πιο συχνά;

Αν σας ενδιαφέρει η στοματική σας υγειά και η διατήρηση της αναπνοής σας σε ανεκτά επίπεδα, τότε ναί, θα πρέπει να έρχεστε συχνότερα στον οδοντίατρο. Οι καπνιστές έχετε και ένα επιπλέον εμπόδιο να ξεπεράσετε, την νικοτίνη η οποία κιτρινίζει και λεκιάζει τα δόντια σας. Επιπρόσθετα εάν μαζί με το κάπνισμα καταναλώνετε και αρκετούς καφέδες, η συσσώρευση της πλάκας, ή αλλιώς πέτρα, είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με κάποιον ασθενή που δεν καπνίζει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αλλάζει κάτι για τον τακτικό μου καθαρισμό;

Ναί, κάποια πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αν είσαστε έγκυος ή θηλάζετε παρακαλώ ενημερώστε μας.

Μπορούν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόπαστες να  αντικαταστήσουν τον οδοντιατρικό καθαρισμό;

Όχι, κανένα προϊόν του εμπορίου δεν αντικαθιστά τον καθαρισμό που θα σας κάνει ο οδοντίατρος. Εάν είσαστε επιμελής με την στοματική σας υγειά, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να έρχεστε μια φορά τον χρόνο και όχι συχνότερα. Σπιτικά γιατροσόφια όπως σόδα ή αλάτι δεν βοηθούν στην απομάκρυνση της πέτρας, ίσως απομακρύνουν μερικές επιφανειακές χρωστικές αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν έγκαυμα στα ούλα, οπότε προσοχή στο τι διαβάζετε online.

Πόσο κοστίζει ο καθαρισμός;

Η τιμή οποιασδήποτε υπηρεσίας, πόσο μάλλον οδοντιατρικής δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό σας κριτήριο. Θεωρούμε ότι το κριτήριο της τιμής είναι σημαντικό, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά, γι’ αυτό έχουμε προσαρμόσει τις τιμές μας ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στην αποκατάσταση του χαμόγελού σας, όμως σας ζητάμε να καταλάβετε ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες δεν είναι προϊόντα με τιμή πώλησης, αλλά μια πράξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και επιμέλεια ακόμα και εάν πρόκειται για την πιο απλή θεραπεία όπως είναι ο καθαρισμός δοντιών.