Εμφύτευση δοντιού

Τι είναι το εμφύτευμα;
Το εμφύτευμα αποτελεί μια συσκευή από τιτανικό κράμα, που τοποθετείται στο οστό του σαγονιού ως αντικατάσταση της οδοντικής ρίζας. Το εμφύτευμα ενώνεται στερεά με το οστό και δεν προκαλεί την απόρριψη. Η οδοντική πρόθεση στα εμφυτεύματα φαίνονται ιδίως φυσικά όπως και τα φυσικά δόντια.
Η εμφύτευση αποτελεί μια συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία. Η τοποθέτηση του ενός εμφυτεύματος διαρκεί περίπου 20 λεπτά με την τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη.


Έχασα ένα δόντι πρόσφατα. Τι είναι καλύτερο; Να βάλω μια συμβατική γέφυρα ή να βάλω ένα εμφύτευμα;
Δεδομένου ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού στο σημείο που χάθηκε το δόντι, η θεραπεία με εμφύτευμα είναι μια πολύ καλή λύση. Τα μονά εμφυτεύματα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας (98%) απ’ ότι δείχνουν οι κλινικές μελέτες. Παράλληλα, αποφεύγουμε να παρασκευάσουμε διπλανά δόντια για να κατασκευάσουμε μια συμβατική γέφυρα.


Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να μη «δεχτεί» το εμφύτευμα;
Όχι. Τα οδοντικά εμφυτεύματα και κυρίως τα αναγνωρισμένα συστήματα κατασκευάζονται από τιτάνιο που γίνεται αποδεκτό από τον οργανισμό μας. Ορθοπεδικοί χειρούργοι χρησιμοποιούν το τιτάνιο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις όπως οι «λάμες» στα κατάγματα και η αρθροπλαστική, χωρίς προβλήματα.


Μπορεί να αποτύχει ένα εμφύτευμα;
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα εμφύτευμα, για άγνωστους λόγους, δεν οστεοενσωματώνεται. Τα ποσοστό εμφάνισης αυτής της περίπτωσης είναι πολύ μικρά. Σε αυτή την περίπτωση, μας καλύπτει η εγγύηση του εμφυτεύματος και τοποθετούμε πάλι ένα εμφύτευμα στη θέση αυτή, χωρίς κόστος.


Ποιοι οδοντίατροι βάζουν εμφυτεύματα;
Οδοντίατροι οι οποίοι έχουν χειρουργικές ειδικότητες (Xειρουργοί Στόματος,Περιοδοντολόγοι, Γναθοχειρουργοί) και κατάλληλη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι οι πιο κατάλληλοι για τη θεραπεία με εμφυτεύματα. Ο χειρουργός πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση του συστήματος εμφυτεύματος που χρησιμοποιεί, πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρία για την επάρκεια των γνώσεών του και ασφαλείς χειρουργικές τεχνικές τοποθέτησης. Όπως και με άλλες ιατρικές επεμβάσεις, ο χειρουργός πρέπει ασκεί συχνά τη θεραπεία με εμφυτεύματα και να έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας με τις θεραπείες αυτές.


Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα εμφυτεύματα;
Με τη σωστή φροντίδα, τα εμφυτεύματα μπορούν να μείνουν στο στόμα μας όλη μας τη ζωή

Τι τύποι εμφυτευμάτων υπάρχουν;
Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα μέταλλο το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι κοχλιούμενα, δηλαδή  έχουν τη μορφή βίδας και ανήκουν στην τρίτη βιοτεχνολογική γενιά.

  • Τα εμφυτεύματα πρώτης γενιάς έχουν λεία επιφάνεια
  • Τα εμφυτεύματα δεύτερης γενιάς έχουν αδρή επιφάνεια μεγέθους από 5 – 12 μm με στόχο την μεγαλύτερη επαφή του εμφυτεύματος με το οστό των γνάθων
  • Τα εμφυτεύματα τρίτης γενιάς έχουν αδρή επιφάνεια η οποία είναι τροποποιημένη με χημικούς παράγοντες όπως π.χ. το φθόριο.

Η χημική τροποποίηση της επιφάνειας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ταχύτητα εναπόθεσης των οστικών κυττάρων πάνω στο τιτάνιο τις πρώτες 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει το χρόνο αναμονής για τη φόρτιση των εμφυτευμάτων, την προσθήκη δηλαδή των τεχνητών δοντιών πάνω σε αυτά


Έβαλα ένα εμφύτευμα σήμερα. Μετά από πόσο καιρό θα βάλω το δόντι μου;
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η τοποθέτηση του δοντιού πάνω στο εμφύτευμα γίνεται σε χρονικό διάστημα από έξι εβδομάδες έως έξι μήνες. Διαρκής έρευνα γίνεται για να μειωθεί ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για την επιτυχία των εμφυτευμάτων σε πολύ γρήγορες αποκαταστάσεις.


Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να βάλω εμφυτεύματα;
Η ηλικία δεν παίζει κάποιο ρόλο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ύπαρξη επαρκούς οστού για την τοποθέτηση και όχι η ηλικία.


Πως διεκπεραιώνεται η διαδικασία της εφαρμογής των εμφυτευμάτων;
Η εμφύτευση αποτελεί μια συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία. Η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διαρκεί περίπου 20 λεπτά με την τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη.


Πράγματι η εμφύτευση γίνεται σε μια μέρα;

Ναι. Ο χειρούργος-οδοντίατρος λειτουργεί ατραυματικά και με ασφάλεια. Για αυτό το λόγο κατά την διάρκεια μόνο μιας διαδικασίας είναι δυνατή η εφαρμογή των μερικών εμφυτευμάτων.
Τα δόντια, βασισμένα στα εμφυτεύματα χαρίζουν την αίσθηση των φυσικών δοντιών;
Δεν θα καταλάβετε καμία διαφορά. Τα δόντια, βασισμένα στα εμφυτεύματα, χαρίζουν τις πιο φυσικές αισθήσεις κατά την ομιλία, λήψη τροφής, και γέλιο.


Είμαι γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Είναι το κόκαλο μου ικανό να δεχτεί εμφυτεύματα;
Σαφώς και ναι. Μελέτες από τον Friberg et al., 1996 στη Σουηδία, δείχνουν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.


Καπνίζω 20 τσιγάρα την ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα για τα εμφυτεύματά μου;
Δυστυχώς ναι. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν μεγαλύτερες αποτυχίες σε εμφυτεύματα σε καπνιστές, κυρίως στην άνω γνάθο.


Πως τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;
Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο από 3-6 μήνες για να ενωθούν με το οστό που το περιβάλει Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.


Αυτή η διαδικασία πονάει πολύ;
Γενικά όχι. Λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να μειώσουμε το μετεγχειρητικό πόνο και ενόχληση στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι περίμεναν πολύ μεγαλύτερα ενοχλήματα από αυτά που αντιμετώπισαν στην πραγματικότητα.


Θα νιώθω πόνο μετά από την διαδικασία;

Πιθανή μια ευαισθησία στα ούλα τις πρώτες μέρες μετά την διαδικασία, αλλά χωρίς αιμορραγίες. Πιθανόν κάποια οιδήματα και σχετικά με αυτά ενοχλήσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την διαδικασία δεν χρειάζονται παυσίπονα.


Η πλήρης αναισθησία είναι απαραίτητη;
Όχι. Η τοπική αναισθησία αποκλείει οποιοδήποτε πόνο. Κατά την ετοιμασία από τον οδοντίατρο σας του σημείου εφαρμογής του εμφυτεύματος θα νιώθετε κάποια παλμική κίνηση και μια ασήμαντη πίεση, αλλά όχι τον πόνο. Σε κάποιους ασθενείς η διαδικασία αυτή θυμίζει την συνηθισμένη θεραπεία της τερηδόνας, που επίσης γίνεται με τοπική αναισθησία.


Γίνεται να τοποθετήσω εμφυτεύματα με γενική αναισθησία;
Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τη χρήση γενικής αναισθησίας σε οδοντιατρείο. Γενική αναισθησία γίνεται σε νοσοκομείο, με την παρουσία ιατρού αναισθησιολόγου, για λόγους ασφαλείας.


Τι συμβαίνει αν χάσω ένα δόντι;
Τα συνηθέστερα προβλήματα που δημιουργεί η απώλεια των δοντιών είναι περιορισμένη ικανότητα μάσησης, μετακίνηση των γειτονικών δοντιών, πόνος, μη ελκυστικό χαμόγελο, μειωμένη αυτοπεποίθηση. Επιπλέον δυσάρεστη συνέπεια από την απώλεια των δοντιών είναι και η απώλεια του οστού που τα στήριζε η οποία οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των γνάθων που με την σειρά της οδηγεί σε αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο.


Είναι επώδυνη η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων;
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήτανε πολύ ηπιότερη από αυτή που περιμένανε. Παρά το γεγονός πως η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οι περισσότεροι ασθενείς ελέγχουν τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων που χρειάζονται είναι μεγάλος ή γενικότερα η διαδικασία σας προκαλεί μεγάλη αγωνία η τοποθέτηση είναι δυνατόν να γίνει και σε κλινική με μέθη ή γενική αναισθησία


Είναι απαραίτητο να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχω  χάσει;
Όχι. Στην πραγματικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια με μια ολική επένθετη οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε 2 έως 4 εμφυτεύματα. Από την άλλη πλευρά είναι πλεονεκτικότερο να αντικαθίστανται τα πίσω δόντια με ένα εμφύτευμα για κάθε χαμένο δόντι, έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την μάσηση.
Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή οντότητα προκειμένου να αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός εμφυτευμάτων που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του.


Από ποια ηλικία επιτρέπεται η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Για την εφαρμογή των εμφυτευμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του οστού. Η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 χρόνων περίπου, όμως στις κοπέλες η ανάπτυξη ολοκληρώνεται πιο γρήγορα από τα αγόρια.


Μήπως είμαι πολύ μεγάλος σε ηλικία για οδοντικά εμφυτεύματα;
Η γενική υγεία και η επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής είναι περισσότερο σημαντικά από την ηλικία όταν κάποιος προσπαθεί να αποφασίσει αν θέλει να θεραπευτεί με οδοντικά εμφυτεύματα. Άλλωστε όταν τα εμφυτεύματα εφευρέθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τους περισσότερο ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους και υπέφεραν από την χρήση των συμβατικών ολικών οδοντοστοιχιών.


Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για εμφυτεύματα;
Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να σας πει αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού ώστε να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού


Πόσο κοστίζουν;
Το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο αριθμός των δοντιών που θα αντικατασταθούν και ο αριθμός των εμφυτευμάτων που θα τα στηρίζουν. Για να  ξέρετε το ακριβές κόστος τους πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Στο βάθος του χρόνου η λύση με οδοντικά εμφυτεύματα αποδεικνύεται οικονομικότερη των εναλλακτικών διότι οι εργασίες σε εμφυτεύματα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν χρειάζονται συχνά αντικατάσταση.